Monday, January 18, 2010

My Assam Laksa

Kembali kita kepada missynols.blogspot.com....chewah! macam radio station plak rasa...


This time i nak criter pasal assam laksa... just to tell you readers that one of my favourite food in the world (kalau local food la...) is assam laksa. Nonya assam laksa atau kalau melayu version is penang laksa...laksa johor ke, sarawak ke, kelantan ke, i suka jugak as long as it's laksa. Huiii... nikmat dia tu tak terkata la... dekat my office ni ada indoor food court where one of the stalls tu jual assam laksa... Almost everyday i akan makan laksa dia. Nak kata marvelous sangat tu tak la cos i ni bukannya reti nak menilai kesedapan rasa makanan. Tapi untuk benchmark anak tekak I ni lepas la, kalau tak takde la hari2 I makan laksa.

Cerita pasal food court near my office ni, let me tell u about the food operators... Me & my lunch mates suka gi tapau makanan kat food court ni. Oh ya, the food court's name is 'de Chef'. Previously the name was 'JUMPA'. Since nama dia baru je tukar around last year, kitorang still selesa guna nama JUMPA ni.. Dah terbiasa kan... Pelik kan? Sapa la yang kasi nama JUMPA ni memang tak creative... Ada ke banyak2 nama pegi kasi nama tu... Kat dalam food court ni ada la dalam 10 stalls camtu and they all sell Malay food. I repeat Malay food! punya la tak variety... Ada la satu tu India jual roti canai but I'm not sure whether the Indian guy is a Muslim or not. Dulu ada la jugak stall jual western food tapi dah tutup...Sob! Sob! *oh, lap air mata* Pasal I suka giler ngan cheese, boleh la jugak beli lasagne ke, pasta ke... Pastu dulu ada stall jual Nan & beriyani. Now dah takde... kalau tak i selalu beli cheese Nan kat situ.



Since sekarang ni semua jual benda yang sama, terpaksa la pilih food mana yang paling sedap. Bila masing2 balik nak makan, kitorang akan belek makanan setiap sorang & tanya beli kat mana. So setiap stall tu ada la nama panggilan yang kitorang panggil untuk identify each stall. Nama2 panggilan tu ialah:
  • Abang Kakak: stall ni nama dia abang kakak pasal owner dia kitorang seriously tak bleh identify dia seorang lelaki atau perempuan. He/She can be a lady tapi berlagak tomboy or he/she can be a guy tapi lembut. Sources said that dia memang perempuan tapi akak2 Indon pembantu stall tu cakap dia lelaki & has two wives...
  • Noodle Shack - stall ni memang nama dia Noodle Shack. Dulu dia punya specialties memang noodles tapi sekarang noodle dia hanyalah laksa. Kalau nak makanan bergoreng yang melibatkan noodle / nasi boleh order kat sini jugak... Tapi lately dia jual berbagai jenis lauk macam gerai2 yang lain jugak.
  • Kakak mekap - stall ni nama dia gerai makanan utara tapi kitorang panggil gerai kakak mekap cos according to my friend Mr HMD owner dia suka pakai mekap. food dia memang sedap.
  • Melaka - Gerai ni nama makanan melaka but the owner is an Indon Lady, cakap Indon semua & makanan dia siap ada jual bakso lagi...Apahal tu?? Indon workers yang kerja kat nearby construction sites semua suka datang beli kat sini... Tapi food dia sedap jugak, ada rasa...
  • Thai - gerai ni ramai giler customers pasal makanan dia panas-panas macam baru lepas masak je, kira fresh la... tapi takde la pulak nampak macam Thai food cam kat Thai restaurants tu... Siap ada jual masak lemak lagi, apahal?? Orang suka datang sini tapi for me rasa dia biasa je...
  • Gerai nasi kukus - I'm not sure the name of the stall tapi kitorang panggil nasi kukus cos dia jual benda ni je... rasa dia ok-ok la cos gerai lain tak jual benda ni...
  • The other stalls takde gelaran lagi pasal ada a few yang still new...
Not everyday I go to JUMPA, ada jugak we all pegi Pizza Hut, Kampung Baru, KLCC, Pavilion and other places... JUMPA ni kira tempat paling dekat & cepat untuk beli lunch la...

4 comments:

Diyang Jula said...

meleleh ayaq lioq tengok gambar laksa tu...i pun ske assam laksa! yg kat ampang park tu pun best...

MISSYNOLS said...

diyang jula: yes, i agree...ampang park punyer tu mantoppppp! nyonya laksa, kan??

Fendy Amin said...

Jumpa nyer amacam? aren't you a repeat buyer?

AY said...

i tak penah jemu2 nak makan kat JUMPA or de Chef tue...i reguler customer for THai and noodle shack. Assam laksa dia i tak berapa like le missy.but the Yee Mee goreng mmg mabeles kalau indon tue yg goreng.thanks to u for introducing it.

tp once in a month don't forget our monthly lantaks at PIZZA HUT...(where the ratatouille met)!!!!! hahahahhaha...